Ik wil graag ‘iets met video’

 ‘Ik wil iets met video.’ Een verzoek dat mensen regelmatig doen met betrekking tot de bedrijfscommunicatie. Een vreemd verzoek, want daarmee wordt het doel van de communicatie puur het maken van een video. En niet de boodschap die je uiteindelijk wilt vertellen. Het is alsof je eerst in een trein gaat zitten en vervolgens bepaalt waar je naartoe gaat. Je kunt met de trein willen reizen, maar als je de bestemming daarmee niet kunt bereiken, slaat het als een tang op een varken. Zoals bij alles in het leven: eerst het doel, dan pas het middel.

Het is verleidelijk om ‘iets met video’ te willen. Het is aantrekkelijk en sluit aan op de huidige tijd van vluchtig mediagebruik. Een lap tekst vraagt concentratie, kost tijd en schrikt af. Een video is kort, beeldend en makkelijk te consumeren. Maar een video ‘om de video’ willen is een verkeerde grondhouding. Misschien is een tekst veel effectiever dan een video. Het ligt er maar net aan wat je boodschap is.

Grofweg is de simpele stelregel: wil je iets laten zien? Video. Wil je iets vertellen? Tekst. Een impressie van een bedrijf kun je tekstueel neerzetten, maar een opsomming gaat al gauw vervelen. Uiteindelijk wil je gezichten zien, de uitstraling van een bedrijf ervaren en bekijken hoe het er binnen aan toegaat. Hoppa, camera in de tas en gaan. Moet je inhoudelijk informeren? Dan is een video vaak onhandig. Het verhaal gaat te snel, waardoor je informatie mist en terug moet spoelen naar het moment dat iets benoemd werd. Maar ja, op welke seconde was dat ook alweer? Je hebt behoefte om informatie rustig tot je te nemen en zo vaak als nodig terug te lezen. De pen inklimmen dus.

Maar tekst was toch tijdrovend en afschrikwekkend? Mensen lezen tegenwoordig toch niet meer? Er moeten bewegende beelden te zien zijn om op te vallen? Dat valt allemaal best mee. Jij hebt inmiddels ook al drie alinea’s van mijn geneuzel moeten doorstaan en bent hier nog steeds. Iets zorgt dat je doorleest. Misschien googelde je op ‘iets met video’, maar eindigde je per ongeluk hier. Misschien wil je even mijn schrijfstijl checken voor je mij een opdrachtvoorstel doet. Of misschien ben je een trots familielid dat puur benieuwd is wat ik allemaal uitvreet. Wat het ook is: je blijft lezen zolang het je op een of andere manier interesseert.

Oh ja, en een tekst die goed is geschreven helpt ook mee. Heb je daarbij hulp nodig? Of zoek je iemand die even je teksten controleert? Je mag me altijd inschakelen. Dan is ‘iets met mail’ trouwens het beste middel om mij te benaderen.

ivoterpstra@itscontent.nl