Weg met onnodige spaties

‘Van welke taalfout krijg jij nou de grootste hartverzakking?’, vroeg een vriend mij laatst. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Het zijn niet de d/t-fouten, niet ‘beter als’, maar zonder twijfel onnodig spatiegebruik. Zelfs ‘hij wilt’ zie ik nog liever dan de groeiende spatieterreur. (Het is een grensgeval, maar het spatiegebruik is in ieder geval correct).

Een spatie te veel kan nogal een verschil maken. Besteed jij de nacht op een donskussen? Of met dons kussen? Oudekaaskoekjes zijn waarschijnlijk beter te pruimen dan oude kaaskoekjes. Een lekkerbekje in een lekker bekje is fijner dan een lekker bekje in je lekkerbekje. En ben je gek op kaneelpijpen of… afijn, het punt is wel duidelijk.

De basisregel is simpel: horen woorden bij elkaar? Schrijf het dan aan elkaar. Ontstaan er problemen in de leesbaarheid van het woord? Dan zet je er een liggend streepje tussen en vooral géén spatie. Gevondenvoorwerpenbak, socialmediamanager, langeafstandszwemmer, gelekoortsvaccinatie. Hoe gek het er soms ook uitziet, het hoort allemaal aan elkaar. Tenzij je de voorwerpenbak gevonden hebt, de afstandszwemmer lang is of de koortsvaccinatie geel natuurlijk.

Misschien wel de grootste veroorzaker van de overdaad aan spatiegebruik in teksten is Microsoft Word. Ter illustratie: op dit moment staan er in mijn document rode kringeltjes onder ‘donskussen’, ‘oudekaaskoekjes’, ‘gevondenvoorwerpenbak’, ‘socialmediamanager’ en ‘gelekoortsvaccinatie’. Word kent simpelweg de woorden niet. Maar zet je spaties tussen deze woorden, dan herkent Word woorden als ‘dons kussen’, ‘oude kaaskoekjes’ en ‘gele koortsvaccinatie’ opeens wel. En de spellingcontrole is heilig, dus dan zal het wel correct zijn, toch?

Nee dus. Kom in verzet! Negeer rode kringeltjes onder je samenstellingen en wees overtuigd dat jij het beter weet dan Microsoft. Laten we samen zorgen dat dit het jaar van de spatievermindering wordt. Projectteam, klanttevredenheidsonderzoek, marketingcampagne, maandagmorgenoverleg: ze zijn allemaal onafscheidelijk als een klef liefdesstel. En dat laten we niet door relatiestoker Word op het spel zetten.

En twijfel je over het spatiegebruik in jouw tekst? Je kunt mij altijd even laten checken of je goed zit door een eindredactieaanvraagverzoek (zonder spaties) te doen.

ivoterpstra@itscontent.nl